National Coalition of Estheticians, Manufacturers/Distributors & Associations - (201) 670-4100 - info@nceacertified.org

Candidate Information Bulletin

The NCEA Certification Candidate Information Bulletin includes the content outline covered by the NCEA Certification exam, sample questions and answers. The time allowed for the NCEA Certification Exam test is 90 minutes.

Skin Sciences
30 Questions

◊ Anatomy & Physiology
◊ Skin Types
◊ Skin Conditions
◊ Classification Systems
◊ Health, Lifestyle & Nutrition
◊ Skin Diseases & Disorders
◊ Autoimmune Diseases

Skin Treatments Face & Body
25 Questions

◊ Client Consultation
◊ Client Medical & Lifestyle History
◊ Skin typing /classification
◊ Informed Consent Documentation
◊ Precautions/Contraindications to Treatment

Professional Treatments

◊ Exfoliation Methods
◊ Chemical
◊ Mechanical
◊ Laser & Light Therapy
◊ Resurfacing
◊ Permanent Hair Reduction
◊ Photodynamic Therapy
◊ Radiofrequency Technologies
◊ Light Emitting Diodes
◊ Ultrasound
◊ Microcurrent
◊ Body Treatments
◊ Lymphatic Drainage
◊ Manual
◊ Mechanical
◊ Water Treatments
◊ Camouflage Make-up

Medical Professional Interaction
25 Questions

◊ Dermatology
◊ Plastic Surgery
◊ Medical Spas
◊ Prescription Drugs/OTCs
◊ Medical Terminology
◊ Preoperative/Postoperative Care
◊ Wound Healing
◊ Cosmetic Procedures
◊ Injectables

Risk Management,
Professionalism & Business
20 Questions

Risk Management
◊ Legal Risk
◊ Client Health & Safety
◊ Personal Health & Safety
◊ First Aid
◊ CPR/AED
Professionalism
◊ Role Modeling/Ethics
◊ Professionalism
◊ Responsibilities
Business
◊ Business Plan
◊ Marketing
◊ Retailing
◊ Equipment
◊ Policies & Procedures
◊ Industry Relations

SAMPLE QUESTIONS

The following sample questions are similar to those on the National NCEA Certification Written Examination. Each question is followed by four answer choices. Only one choice is correct. Correct answers are listed following the questions.

1. The basal layer of the skin is also known as the stratum:
a) germinativum
b) lucidum
c) germination
d) ganglion

2. Which type of cell produces histamines to reduce inflammation?
a) leukocyte
b) mast
c) fibroblast
d) elastin

3.Abscesses are caused by:
a) bacteria
b) viruses
c) fungi
d) injuries

4. How often should you review a client’s medical and lifestyle form?
a) before each treatment
b) once a month at the first visit
c) when the client asks you to

5. The purpose of exfoliation is to:
a) eliminate wrinkles
b) cleanse the skin
c) remove dead skin cells
d) hydrate the skin

6. Which branch of medicine deals with diseases and disorders of the hair?
a) dermatology
b) cosmetology
c) epidemiology
d) trichology

7. What source of collagen is used in Zyderm®?
a) cadaver
b) porcine
c) equine
d) bovine

8. A rhytidectomy is removal of:
a) skin tags
b) comedones and pustules
c) fat and skin
d) melanoma

9. Formulating a marketing strategy includes:
a) facility staffing and contracts
b) logistics and operations
c) risk management and insurance
d) communication and promotion

10. Representing your state licensure and knowing your scope of practice is an example of:
a) profitability
b) insurance
c) ethics
d) reciprocity

ANSWERS
1. a)
2. b)
3. a)
4. a)
5. c)
6. a)
7. d)
8. c)
9. d)
10. c)

REFERENCES

The references below were used to formulate the 100 questions that are found on the National NCEA Certification Exam. Thorough reviews of these texts are recommended.

NCEA Training Manual
Ed, 2007
National Coalition of Estheticians, Manufacturers/Distributors & Associations
484 Spring Avenue
Ridgewood, NJ 07450
https://www.nceacertified.org

Milady’s Standard Comprehensive Training for Estheticians
Ed, 2003
Milady’s Standard Esthetics Advanced
Ed, 2009
Milady, an imprint of Thomson Delmar Learning
5 Maxwell Drive
Clifton Park, NY 12065
http://www.Milady.com